Prevence kriminality – „Sešit plný průšvihů.“

22. 11. 2023 u šestého, sedmého a osmých ročníků v rámci prevence kriminality probíhá projekt – „Sešit plný průšvihů“ ve spolupráci s PČR nprap. Mgr. Věrou Hnátkovou z oddělení tisku a prevence. Tento projekt probíhá ve čtyřech částech. Je zaměřený na rizikové chování (protiprávní jednání) a proč je toto chování (jednání) rizikové pro společnost. Žáci pracují se čtyřmi kreslenými příběhy, které vycházejí ze skutečných případů, avšak nejsou zcela přesnou rekonstrukcí událostí.

První část, která proběhla u 6. ročníku, se zaměřila na příběh „GANG“. Žáci hledali chyby, kterých se dopustily osoby v příběhu a odpovídali na tyto otázky: Jakého protiprávního jednání se dopustily osoby z příběhu GANG? Jaký je rozdíl mezi krádeží a loupeží? Jak lze podle zákona postihnout nezletilé a mladistvé osoby za protiprávní jednání? Čím jsou nebezpečné drogy? Když se Marek zastal dívky, jednal v nutné sebeobraně, nebo spáchal trestný čin? Správné odpovědi nalézali žáci s pomocí preventistky. Při práci byli velmi aktivní. Na závěr měli žáci ještě spousty dotazů. Příští příběh bude mít název „MODEL“.

U sedmých a osmých ročníků v rámci prevence kriminality pracovali s  příběhem „PAST“. Odpovídali na otázky z toho příběhu: Jakého protiprávního jednání se dopustily osoby v příběhu „Past“? Jaké bezpečnostní zásady bychom měli dodržovat při používání internetu? Jaké obecné zásady bezpečného chování Šárka nedodržela? Lze vypátrat pachatele, který páchá trestnou činnost pomocí internetu? Jak se zachováte, pokud na internetu zjistíte závadný obsah? Žáci se velmi aktivně zapojili do řízené diskuse k těmto příběhům. V poslední části tohoto projektu je čeká příběh „ZBRAŇ“.

Skip to content