Školní výlet – Techmania Plzeň – 2.A, 2.B a 3. třída

V úterý 13. června 2023 se třídy 2.A, 2.B a 3. třída vydaly na výlet do plzeňské Techmánie. Všichni se moc těšili na různé aktivity a pokusy a opravdu se celý den vyvedl na jedničku a moc jsme si ho všichni užili!

V expozici Science Centra jsme si vyzkoušeli například rýžování zlata, ovládání bagru a různé fyzikální pokusy. Experimentovali jsme a poznávali, jak funguje svět kolem nás kombinací všech vjemů. Zjistili jsme, že interaktivní exponáty nejsou obyčejné hračky. Každý z nich má za úkol vysvětlit něco z přírodní jevů a zákonitostí anebo z oborů lidských činností.
Viděli jsme i vědeckou show – Van de Graaffův generátor, což je přístroj, s nímž se demonstruje mnoho zajímavých pokusů z elektrostatiky. Umožňuje například vidět, jak působí elektrické pole, na vlastní kůži poznat elektrický náboj nebo si připomenout, co udělají dvě stejně nabitá tělesa přiblížená k sobě. Dva odvážní žáci ze 3. třídy si mohli vyzkoušet, jaké to je, nabít se na 200 tisíc voltů.

V planetáriu jsme shlédli film Země, Měsíc a Slunce, který nám hravou formou srozumitelně vysvětlil základní vesmírné zákonitosti. Animovaná postavička kojota nám objasnila, jak obíhá Země kolem Slunce a Měsíc kolem Země nebo jaké jsou měsíční fáze. Dozvěděli jsme se, jak fungují sluneční hodiny a jak se během roku mění noční obloha.

Skip to content